Paraben Nedir?

12 Nis

İlaç sektöründe oldukça fazla üründe kullanılan koruyucu maddenin adına paraben denir. Paraben ürünlerin raf ömrünü artırmaktadır. Paraben oldukça zararlı bir maddedir.

 

PARABENİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Paraben koruyucu özelliğe sahip olmakla birlikte kozmetik ve ilaç sanayisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. İçerisinde yer alan kimyasallar nedeniyle yan etkileri bulunmakla birlikte oldukça ucuz olması üreticilerin kullanmaya teşvik etmektedir.

 

PARABEN HANGİ ÜRÜNLERDE BULUNUR (KULLANIM ALANLARI NELERDİR)?
Kozmetik ve ilaç sanayi öncelikli olmak üzere birçok üründe var olabilmektedir. Özellikle şampuan, saç boyası ve vitamin ilaçlarında çokça yer almaktadır. Bayan kozmetik ürünlerini paraben kullanımının en yaygın olduğu alan olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır.

 

PARABENİN ZARARLARI NELERDİR?
Paraben sadece yetişkin bireyleri tehdit etmemekte, çocuk ürünlerinde de yer alması nedeniyle küçüklerin bağışıklık sitemine zarar verebilmektedir. Östrojen hormonu benzeri bir yapıya sahip olması bayanlarda göğüs kanserini tetikleyebilmektedir. Makyaj ve deriye temas eden ürünlerde kullanılması sonucu cilt rahatsızlıkları, kızarıklık, şişkinlik, egzema ve sedefe enden olabilmektedir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir